ARBORÉTUM

Ismerd meg a Farkasszigeti daruvonulás terepfutó fesztivál helyszínét
Püspökladányi Arborétum

A Farkassziget Püspökladányi Arborétumot az 1924-ben megkezdett szikfásítási kutatások keretében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termőhelyek erdészeti hasznosítása az erdők fafajválasztékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserjefajok, -fajták, -változatok kiválasztása és bemutatásacéljából 1954 és 1962 között telepítették az Arborétum központi részén található Öreg-Arborétum, illetve 1978 és 1988 között a Fenyőkert területrészeket.


Az Arborétum növénye közül kiemelkedő jelentőségűek a Lonicera, Cotoneaster, Ligustrum, Taxus, Juniperus, Acer, Corylus, Rosa, Prunus, Mahonia, Viburnum, Crataegus, Fraxinus fajok.
Az arborétum főbejáratától indulva, az út jobb oldalán láthatjuk a csemetekertet, amelyben az erdészeti kísérletekbe elültetésre kerülő csemeték nevelése, a nemzetközi magcsere program keretében kapott növények honosítása, nevelése, dísznövények értékesítése történik. Ez a kert üzemi területnek számít, nem látogatható. Az út bal oldalán fás bazsarózsákat láthatunk. Különösen szép látvány a virágzó bazsarózsa, ami szokás szerint május második felében virágzik. Az útelágazásnál levő kocsányostölgy-csoport arborétumunk legidősebb állománya – 1928-ban telepítették. Az út egyik ága az esőbeállóhoz, másik ága a kilátóhoz és a dísztavakhozhoz vezet. A kilátó irányában van az arborétum legidősebb és legváltozatosabb örökzöld állománya. A kilátó felé haladva érdemes az arborétum melletti sűrű kocsányos tölgyes alatt felverődött cserjeszint természetes eredetű. Ebben az együttesben több mint negyven fa- és cserjefaj található. Ez az egyik legértékesebb állományunk, amelyben a fák és cserjék együttélése természetszerű. A kilátó felé vezető gyalogút mellett néhány, az alföldön ritkaságszámba menő fafajjal, cserjével is találkozhatunk. Többek között vasfával, török mogyoróval, iráni varázsfával, japán cseresznyével stb. Látható itt szomorú japán akác és számos kőris faj is. Virágzáskor szép aranyvesszőkben, díszalma fákban, fehér és lila virágú orgonákban. gyönyörködhetünk.


Az arborétumi esőbeálló mellett van az arborétum legnagyobb tisztása. A tisztásról több irányban is lehet tovább sétálni. Északi irányban át kell kelnünk egy fahídon, ami az arborétumot határoló csatornára épült. Az út végét magasles és több ezer ha-os szikes puszta jelzi. Az út menti erdők változatossága és a puszta látványa feledhetetlen élményt nyújt. Az esőbeállótól D-re található az arborétumi Bemutatóház, ami 1954-ben épült. Benne a Püspökladány élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás 1992 óta üzemel. A Bemutatóházat Kaán Károly születésének 125-dik évfordulója alkalmából avatták.

DARUN.HU | Püspökladányi Terepfutó Fesztivál | © 2022
KÉSZÍTETTE: IDEE STUDIO